Bouwbesluit

Sinds 1992 staan de technische bouwvoorschriften en de technische voorschriften voor de staat waarin bestaande woningen en andere bouwwerken zich moeten bevinden, niet meer in de (Model)bouwverordening, maar in het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een algemene maatregel van bestuur die op de Woningwet berust. Het Bouwbesluit is intussen geconverteerd en gecompleteerd, d.w.z. kent intussen enerzijds een deels tabellarische presentatie en is anderzijds intussen aangevuld met uitgewerkte prestatie-eisen voor categorieën gebouwfuncties waarvoor het besluit voorheen slechts functionele eisen bevatte. Aldus is het Bouwbesluit 2003 op 1 januari 2003 in werking getreden ter vervanging van het Bouwbesluit 1992. Het Bouwbesluit bevat verwijzigingen naar een bijbehorende ministeriële regeling en een groot aantal normen van het Nederlands Normalisatie-instituut.

Het Bouwbesluit bevat voorschriften op het gebied van de veiligheid, de gezondheid, de bruikbaarheid en de milieuaspecten van te bouwen en bestaande bouwwerken. De minimumeisen voor te (ver)bouwen bouwwerken uit het Bouwbesluit maken deel uit van het toetsingskader voor een bouwplan om in aanmerking te komen voor een bouwvergunning. Zij belemmeren niet het realiseren van een betere bouwkwaliteit. Bij onderschrijding van de voorschriften voor bestaande bouwwerken uit het Bouwbesluit kunnen Burgemeester en Wethouders een aanschrijving uitvaardigen met de verplichting om binnen een bepaalde termijn tot reparatie of verbetering over te gaan.

De onderwerpen uit de oude (Model)bouwverordening die in 1992 niet zijn overgeheveld naar het Bouwbesluit, zijn tegenwoordig geregeld in de (Model)bouwverordening 1992. Elk voorschrift van het Bouwbesluit bevat een beschrijving van zijn doelstelling, een gekwantificeerde eis (prestatie-eis) en een bepalingsmethode.